Näin parannat mobiilisivujen käytettävyyttä

Vaikka mobiililaitteilla tapahtuva verkkosivujen selailu kasvaa vuosi vuodelta, tarjoavat monet verkkosivustot edelleen varsin heikon käyttäjäkokemuksen, kun sivustolla vierailee esimerkiksi älypuhelimen kanssa. Kokosimme yhteen muutamia asioita, joiden avulla voit suunnitella sivustostasi nykyistä mobiiliystävällisemmän.

 

sivuston mobiilikäytettävyyden parantaminen

Testaa sivustosi huolellisesti

Mobiilisivustojen testaamiseen on tarjolla useita erilaisia työkaluja. Esimerkiksi Google on julkistanut oman työkalunsa sivustojen mobiiliystävällisyyden testaamiseen. Työkalujen antamiin testituloksiin ei kuitenkaan kannata luottaa täysin sokeasti, vaan paras varmistus sivuston käytettävyydestä saadaan kun sivustolla vieraillaan yleisessä käytössä olevan mobiililaitteen kanssa.

Selvitä kokevatko käyttäjät sivuston mobiiliystävälliseksi

Jos pystyt itse vierailemaan sivustollasi kahdella tai kolmella eri mobiililaitteella, saat hieman lisätietoa sivuston toimivuudesta ja käytettävyydestä. Tämän jälkeen voit ottaa avuksi sivustosi käyttäjäseurannan. Esimerkiksi Google Analytics tarjoaa käyttöösi varsin kattavat raportit, joiden avulla voit hakea vastauksia esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

  1. Mikä on mobiililiikenteen välitön poistumisprosentti - eli kuinka suuriosa mobiililaitteiden käyttäjistä poistuu sivustolta katsottuaan yhden ainoan sivun?
  2. Kuinka pitkiä mobiililaitteilla tehdyt vierailut ovat verrattuna muihin laiteluokkiin?
  3. Montako sivua mobiililaitteella saapuva käyttäjä katsoo vierailunsa aikana?

Mikäli mobiililiikenteen laatu jää odotettua heikommaksi, saattaa tämä kertoa heikosta käyttäjäkokemuksesta.

Tunnista yleisimmät näyttökoot

Pitkältä aikaväliltä kerättyjä seurantatietoja on mahdollista käyttää myös sivuston mobiiliystävällisyyden kehittämisessä. Edellä mainittu Google Analytics tarjoaa käyttöösi myös tiedot sivuston selaamiseen käytettävien mobiililaitteiden näyttöjen koosta (resoluutioista). Kyseisen raportin avulla on mahdollista nähdä mihin suuntaan sivuston selailuun käytettyjen mobiililaitteiden resoluutiot ovat kehittyneet. Näin pystyt kohdistamaan sivustosi kehitys- ja testausresursseja oikeaan suuntaan.

Asioita jotka heikentävät mobiilisivuston käytettävyyttä

Heikosti toteutettujen valikkojen ja väärän kokoisten kuvien lisäksi on olemassa myös muita asioita, jotka saavat käyttäjät poistumaan mobiilisivustolta. Esimerkiksi sivun sisällön lukemista haittaavat pop-up ikkunat saavat monet mobiilikäyttäjät poistumaan sivustolta. Toinen varsin yleinen syy sivustolta poistumiseen ovat mobiilisivusto latausajat. Latausaikojen nopeuttamiseksi kannattaakin tutustua uusien tekniikoiden, kuten AMPin ja PageSpeedin tarjoamiin mahdollisuuksiin, jolloin sivustosta saadaan nopea ja varmatoiminen myös mobiililaitteilla.

LISÄÄ AJANKOHTAISTA ASIAA SOMESSA

Tykkää meistä ja saat kuulla ensimmäisten joukossa digiliiketoimintaan liittyvistä asioista. Jaamme artikkeleita, uutisia ja vinkkejä, joilla voit tehostaa liiketoimintaasi.

         

In English