Kumppanisi, kun haluat onnistua verkossa.

Palvelimen nopeus ja toimintavarmuus

Palvelimen valintaan ja sijaintiin on syytä kiinnittää huomiota esimerkiksi sivustouudistusta suunniteltaessa, jotta sivusto olisi varmatoiminen ja nopea käyttää.

Nopeasti ja varmasti toimiva palvelin antaa hyvän perustan niin sivustosi hakukonenäkyvyydelle kuin vaikkapa verkkokauppasi liiketoiminnalle.

Valitse palvelimen sijainti ja verkkotunnus kohderyhmäsi mukaan

Palvelimen sijainnin merkitys korostuu eniten sivuston latausajoissa, sekä erityisesti siinä, miten nopeasti sivusto toimii loppukäyttäjällä. Jos haet näkyvyyttä suomenkieliselle sisällölle, haluat varmistaa, että sivusto toimii nopeasti Suomessa. Tällöin kannattaa hankkia fi-päätteinen verkkotunnus, sekä levytila Suomessa sijaitsevalta palvelimelta.

Palvelimen toimintavarmuus

Jo pelkän hakukonelöydettävyyden kannalta on tärkeää, että sivustosi latautuu nopeasti ja varmasti. Nykyään hakukoneet eivät halua lähettää käyttäjiään hitaisiin tai epävarmasti toimiviin sivustoihin, koska epävarmat sivustot koetaan usein myös epäluotettaviksi. Tästä syystä palvelimessa säästäminen voikin kostautua jälkikäteen, jonka vuoksi palveluntarjoajien vertailu on usein vähintäänkin suositeltavaa.

Miten palvelimen sijainti vaikuttaa hakukonenäkyvyyteen?

Palvelimen sijainnilla on oma merkityksensä myös teknisessä hakukoneoptimoinnissa. Vaikka palvelimen sijainti ei nykyään ole esimerkiksi verkkotunnuksen veroinen signaali tavoitellusta kohderyhmästä, voidaan palvelimen sijainnilla varmistaa esimerkiksi se, että sivusto toimii nopeasti halutulla kohderyhmällä. Esimerkiksi jos optimoit suomenkielistä sivustoa, jonka kohderyhmä on myös Suomessa, saat sivustosta todennäköisesti loppukäyttäjälle nopean ja varmatoimisen kun käytät Suomessa sijaitsevaa palvelinta.

Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että käyttäjän ja palvelimen välinen välimatka on lyhyempi – mitä pidempi matka käyttäjän ja palvelimen välillä on, sitä todennäköisempää on myös erilaisten yhteysongelmien ja -virheiden ilmaantuminen.

Hakukonenäkyvyyteen palvelimen sijainti ja varmatoimisuus heijastuvat lähinnä käyttäjätyytyväisyytenä. Kun hakutuloksesta sivustollesi saapunut käyttäjä viihtyy sivustollasi pitkään, kertoo se hakukoneille hyvästä sivustosi hyvästä käyttäjätyytyväisyydestä. Tämä tyytyväisyys puolestaan nostaa sivustosi arvoa hakukoneiden silmissä.

Miten palvelimen sijainnin voi selvittää?

Monet Suomessa toimivat yritykset vuokraavat käyttämänsä palvelintilat ulkomailta, jonka seurauksena palvelimen fyysinen sijainti jää monelle epäselväksi. Palvelimen sijainnin pystyy kuitenkin selvittämään niin sanotulla whois-haulla. Esimerkiksi Domaintools -tarjoaa käyttöösi maksuttoman whois-palvelun (whois.domaintools.com), joka ilmoittaa montako sivustoa samalla palvelimella on, ja mikä on palvelimesi fyysinen sijainti.

×