Kumppanisi, kun haluat onnistua verkossa.

Näin kasvatat sivustosi verkkonäkyvyyttä kuvahakujen kautta

Visuaalisesti vaikuttava sivusto, jonka kuvat ovat linjassa yrityksen muun viestinnän kanssa, jää mieleen. Huolella valitut kuvat ovat loistava tapa kertoa sivustosi vierailijoille yrityksesi toiminnasta. Moz:n tekemän tutkimuksen mukaan kaikista Yhdysvaltain suosituimmissa hakukoneissa tehdyistä hauista kuvahakuja oli esimerkiksi vuonna 2017 noin 27 %. Vuosi vuodelta hakukoneet, kuten Google, ovat tuoneet hakutuloksissaan yhä selkeämmin esiin muutakin kuin pelkkiä verkkosivustoja: muun muassa kuvia ja videoita.  

Koska ihmiset etsivät Googlesta niin verkkosivuja kuin kuviakin, kannattaa pohtia, miten yrityksesi saisi parhaan mahdollisen näkyvyyden myös kuvahakujen yhteydessä. Kokosimme yhteen vinkkejä, joiden avulla voit hyödyntää Googlen kuvahakua parhaalla mahdollisella tavalla.

Suunnittele, suunnittele, suunnittele

Mieti ensin, missä asiayhteyksissä haluaisit yrityksesi kotisivujen tulevan esiin silloin, kun ihmiset tekevät kuvahakuja Googlessa. Mitkä ovat sellaisia yrityksesi toimintaan liittyviä aiheita, joista potentiaaliset asiakkaat voisivat hakea nimenomaan kuvia tekstin sijaan? Varmista, että sivustoltasi löytyy mahdollisimman runsaasti näitä aihepiirejä vastaavaa kuvamateriaalia.   

Mikäli yrityksesi tarjoaa tuotteita, kuten koneita tai laitteita, saattaa asiakas etsiä kuvahausta tarkasti tiettyä mallia tai versiota. Tällöin olisi tärkeää, että juuri sinun yrityksesi tarjoamat tuotteet tulisivat tuloksissa esille. Pidä siis huolta siitä, että yrityssivustosi tarjoaa aina kuvat ajankohtaisimmista ja siten haetuimmista malleista.  

Mikäli yrityksesi toimialaan liittyy vahvasti visuaalinen näkökulma, kuten vaikkapa vihersisustuksessa, etsivät ihmiset usein yksittäisten tuotteiden lisäksi myös yleisluontoisempia inspiraatiokuvia. Silloin kannattaakin lisätä tällaista materiaalia myös oman yrityksen sivustolle. 

Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin

Jotta potentiaalinen asiakas saataisiin kiinnostumaan yrityksesi kuvamateriaalista, tulisi lisäämiesi kuvien olla aina mahdollisimman korkealaatuisia ja suuria. Ole kuvakokojen kanssa kuitenkin tarkkana, sillä toisaalta liian suuret tiedostokoot saattavat hidastaa sivuston latausaikoja merkittävästi. Muista aina muokata kuvat sopivan kokoisiksi jo ennen niiden lataamista palvelimelle.  

Ladattavien kuvien kokoa ja niiden lataamisen tarvittavaa aikaa voidaan kontrolloida myös muilla tavoilla.  

Esimerkiksi:

  • Niin sanotulla SRCSET-muuttujalla sekä tarvittaessa PICTURE-merkkauksella. Näiden avulla käyttäjille isoilla ja pienillä ruuduilla voidaan ladata eri kuvatiedosto. Iso kuva isolle ruudulle, pieni kuva pienelle ruudulle. Osa julkaisujärjestelmistä tukee tätä merkkaustapaa automaattisesti.
  • Valitsemalla kuvalle oikea tiedostomuoto. Tavallisesti esimerkiksi JPEG-tiedostot ovat parempi valinta kuin PNG-muotoiset kuvat. Käyttötarkoitus kuitenkin määrittää lopulta oikean tiedostomuodon kuvalle.
  • ”Pakkaamalla” kuvat oikein. Usein kuvatiedostot sisältävät turhaa dataa. Poistamalla turha data kuvan tiedostokoko pienenee, mutta laatu ei kärsi.
  • Sallimalla kuvien lataaminen käyttäjän välimuistiin sekä tarvittaessa tarjoilemalla kuvat niin sanotun CDN:n eli sisällönjakeluverkon kautta. Kun kuvat ovat käyttäjän välimuistissa, ei niitä tarvitse joka sivulatauksella hakea uudestaan palvelimelta asti.

Kuten huomaat, kuvien optimointi on oma taiteenlajinsa, joka voi mennä hyvinkin tekniseksi. Onneksi saat halutessasi optimointiin apua meiltä.  

Pidä myös huoli siitä, että esimerkiksi tarjoamasi tuotteen yksityiskohdat erottuvat kuvasta mahdollisimman selkeästi. Voit halutessasi varustaa sivustosi kuvat myös esimerkiksi yrityksesi logolla. Tämä on helppo keino varmistaa, että yrityksesi painuu ihmisten mieleen, vaikka he eivät päätyisikään jatkamaan matkaansa kuvahausta yrityksesi verkkosivustolle. 

Faktoja unohtamatta

Jos yrityksesi tarjoamiin tuotteisiin liittyy paljon nippelitietoa, on sivustollesi mahdollista lisätä koodinpätkä, jonka avulla Googlen kautta tehtävässä kuvahaussa saadaan näkyviin myös tuotteen kuvausteksti sekä esimerkiksi hinta- ja saatavuustiedot. Nämä voivat olla potentiaaliselle asiakkaalle arvokasta tietoa ja kasvattaa todennäköisyyttä sille, että ihmiset siirtyisivät kuvahausta juuri sinun yrityksesi verkkosivuille. 

Toisinaan myös määrällä on merkitystä

Etenkin yrityksesi kärkituotteista olisi hyvä lisätä sivustolle useampia kuvia. Mikäli yrityksesi myisi esimerkiksi pöytiä, kannattaa potentiaalisille asiakkaille tarjota kuvia, joissa pöytä on kuvattu eri kuvakulmista ja erilaisia taustoja vasten.  

Huomioithan, että asiakkaalle lisäarvoa antaa usein valmiskuvia enemmän yrityksesi itse ottamat tai tilaamat kuvat, sillä valmistajalta tulleet kuvat löytyvät todennäköisesti myös kilpailijoiden sivustoilta. Hakukoneet ymmärtävät tämän, eivätkä tavallisesti näytä kuvahaussa samaa kuvaa useaan kertaan peräkkäin.  

Panostamalla itse otettuihin laadukkaisiin kuviin, saat todennäköisemmin näkyvyyttä kuvahaussa ja kiinnität potentiaalisten asiakkaiden huomion erottumalla joukosta. 

Myös kuvia voidaan optimoida

Kuvia voidaan optimoida hakukoneystävällisiksi. Näillä perusasioilla pääset alkuun sivustosi kuvien optimoimisessa:  

1. Kuvan tiedostonimi tulisi muokata kuvan sisältöä vastaavaksi. Jos sivustollesi lisätään kuva valkoisesta tuolista, voisi lisättävän kuvan tiedostonimi olla esimerkiksi ”valkoinen-tuoli.jpg”, jolloin jo tiedostonimi kertoo hakukoneille, mistä on kysymys. Tietysti on suositeltavaa, että kuvassa on jotain kyseisen sivun sisältöön liittyvää ja näin kuvan tiedostonimeenkin voidaan sisällyttää sivun avainsana kertaalleen. Esimerkiksi “valkoiset-puutarhakalusteet.jpg”, jos sivun ja kuvan on tarkoitus löytyä hakukoneista “puutarhakalusteet”-haulla.  

2. Lisäksi kuvan yhteyteen kannattaa aina tallentaa sivuston hallintapaneelissa tai HTML-lähdekoodissa myös niin kutsuttu vaihtoehtoinen teksti (alt-teksti), jossa voidaan kertoa lyhyesti kuvan sisällöstä. ALT-tekstin tulee olla muutaman sanan pituinen, jopa virkemäinen. Jälleen on kuvan hakukonelöydettävyyden kannalta hyvä, jos vaihtoehtoiseen tekstiin voidaan sisällyttää sivun avainsana kertaalleen. Tärkeämpää on kuitenkin huolehtia, että teksti vastaa kuvan oikeaa sisältöä. Myös tämä auttaa välittämään hakukoneille informaatiota kuvan sisällöstä.  

3. Käytä kuvatekstissä tai muussa kuvaan liittyvässä tekstissä kuvaan liittyviä avainsanoja luonnolliselta kuulostavalla tavalla. Hakukoneet nimittäin osaavat lukea kuvan ympäriltä löytyvää tekstiä ja yhdistävät sitä kuvan sisältöön. Ympäröivä tekstisisältökin siis vaikuttaa kuvan näkyvyyteen kuvahaussa.  

4. Luo kuville oma kuvasivukarttansa. Sivukartta auttaa hakukoneita löytämään kaikki sivuston käyttämät kuvat.  

5. Varmista vielä kerran, että kuvat ladataan oikean kokoisena. Jos kuva näytetään 500 x 500 pikselin kokoisena käyttäjälle, on täysin turhaa ladata palvelimelta 5000 x 5000 pikselin kuva. Mikäli tekninen osaamisesi riittää, tarjoile kävijöille juuri heidän päätelaitteellensa soveltuva kuva.

Sisältökuvat/digitaalinen markkinointi/nosto-hakukoneoptimointi.jpg

Haluatko tietää lisää?


Me Netellolla haluamme tuottaa asiakkaillemme konkreettista ja mitattavaa lisäarvoa. Olemme digiliiketoiminnan asiantuntijoita ja kertoisimme mielellämme lisää siitä, miten voisimme auttaa juuri sinun yritystäsi menestymään entistäkin paremmin.
Ota yhteyttä
, niin kerromme enemmän!

Ota yhteyttä

 


Uusimmat blogiartikkelimme

×