Kumppanisi, kun haluat onnistua verkossa.

Miksi asentaa HTTPS-suojaus sivustolle?

Googlen vuonna 2014 tekemä ilmoitus https -suojauksen positiivisesta vaikutuksesta sivuston hakukonenäkyvyyteen sai monet yritykset asentamaan suojauksen sivuilleen. Https -suojauksen asentaminen kannattaa kuitenkin tehdä, vaikka et toistaiseksi laittaisi paljoakaan painoarvoa sivustosi löydettävyydelle. Ohessa muutamia huomioitavia asioita.

miksi asentaa https-suojaus

Mikä on HTTPS -suojauksen pohjimmainen idea?

HTTPS (englanniksi Hypertext Transport Protocol Secure) suojaa tietokoneesi ja käyttämäsi sivuston välisen yhteyden. Suojauksen ansiosta ulkopuolinen taho ei pääse näkemään esimerkiksi käyttäjän sivustolle syöttämiä tietoja, tai vastaavasti muokkaamaan palvelimen käyttäjälle lähettämää vastausta. Suojauksen käyttämistä voidaankin monessa tapauksessa pitää palveluksena sivuston käyttäjälle, joka voi suojauksen asentamisen jälkeen käyttää sivustoasi varsin huoletta esim. julkisen wifi verkon kautta.

Monet uudet tekniikat vaativat https:n toimiakseen

Tietoturvaan tulevien parannusten lisäksi on olemassa myös muita syitä siirtyä käyttämään https -suojausta. Etenkin uusimpien tekniikoiden kuten HTTP2 ja PWA (progressive web apps) täysi hyödyntäminen vaatii https:n käyttämistä. Lisäksi useat selainvalmistajat alkaneet rajoittamaan käyttäjän sijaintia määrittelevien JavaScript -koodien toimintaa jos sivustolla ei ole https -suojausta.

Yleiset ongelmat https:n kanssa

Ehkä yleisin ongelma https:n liittyen on sivuston hidastuminen. Monesti latausaikoihin liittyvät ongelmat tulevat esiin sivuilla, jotka ovat olleet hitaita jo ennen https:n asentamista. Vaikka https sisältää tekniikoita joiden avulla suojauksen vaatimaa käsittelyä voidaan nopeuttaa (esim. strict-transport-security, TLS false start ja TLS session resumption) on aina suositeltavaa varmistaa, että käyttämäsi sivusto ja palvelin toimivat nopeasti jo ennen https:n asentamista. Toinen yleinen ongelma liittyy https -suojauksen hintaan. Suojauksessa käytettävien sertifikaattien hinnat ovat muuttuneet viimeisten vuosien aikana edullisimmiksi, ja joissain tapauksissa suojauksen asentamisesta ei peritä muuta kuin asennustyöstä koituvat kulut. Esimerkki maksuttomista sertifikaateista »

Varmista ettet pilaa sivustosi hakukonenäkyvyyttä

Kun https -suojauksen asennus tehdään oikeaoppisesti, ei sivuston hakukonenäkyvyyden menetyksestä tarvitse hermoilla. Esimerkiksi Google on julkaissut varsin yksityiskohtaiset ohjeet https -suojauksen käyttöönottoon.


Uusimmat blogiartikkelimme

×