Kumppanisi, kun haluat onnistua verkossa.

Hakukonenäkyvyyden säilyttäminen sivustouudistuksen yhteydessä

Aiemmin tehdyt panostukset sivuston hakukoneoptimointiin voidaan menettää yllättävänkin helposti, jos sivustouudistuksen yhteydessä ei oteta huomioon löydettävyyden kannalta keskeisiä seikkoja. Keräsimme yhteen muutaman keskeisen asian, joiden avulla voit siirtää vanhan sivustosi saaman hakukonenäkyvyyden uudelle sivustollesi.

Sivustouudistus

Ennen uuden sivuston julkaisua

Työt hakukonenäkyvyyden säilyttämiseksi on hyvä aloittaa jo ennen uuden sivuston julkaisua. Vanhalta sivustolta on suositeltavaa kartoittaa liikenteen ja hakukonenäkyvyyden kannalta keskeisimmät alasivut. Eniten liikennettä tuovat alasivut pystyt todentamaan vaikkapa Google Analyticsin avulla – selvitä itsellesi mitkä sivustosi alasivut ovat tuoneet eniten maksutonta hakuliikennettä esimerkiksi viimeisen 6 kk aikana. Tämän jälkeen kyseisten sivujen sisältö ja URL-osoitteet on suositeltavaa laittaa talteen. Suppealla yrityssivustolla liikenteen kannalta keskeisiä sivuja ei välttämättä ole montaa, jolloin tietojen keräämisestä selviää varsin nopeasti. Ennalta tehtävän tiedonkeruun tarkoituksena on varmistaa, että liikennettä tuoneiden alasivujen sisältö ja osoitteet ovat tallessa, vaikka uuden sivuston pystytyksessä tapahtuisi jotain odottamatonta.

Uutta sivustoa suunniteltaessa

Uuden sivuston teknisiä ratkaisuja mietittäessä on hyvä selvittää, pystytäänkö sivuston URL-osoitteet pitämään muuttumattomina – jolloin uuden sivuston URL-osoitteet käyttäisivät samaa rakennetta kuin vanhalla sivustolla. Näin toimimalla sivustouudistus aiheuttaa hakukoneille mahdollisimman vähän vaivaa. Mikäli sivuston URL-osoitteet joudutaan päivittämään sivustouudistuksen yhteydessä tulisi aiemmin käytössä olleet URL-osoitteet muistaa uudelleenohjata toimiville alasivuille välittömästi uuden sivuston avaamisen jälkeen. Uudelleenohjausten tekeminen sivustouudistuksen yhteydessä on tärkeää, koska uuden sivuston avaamisen aikaan hakukoneilla ei ole vielä tietoa sivuston uusista URL-osoitteista. Tämän vuoksi hakukoneet saattavat esittää muutaman viikonkin ajan vanhoja URL-osoitteita, jotka (ilman uudelleenohjauksen tekoa) johtavat käyttäjän virhesivulle – uudelleenohjauksen avulla hakutulosta klikannut käyttäjä taas voidaan ohjata toimivalle alasivulle. Lisäksi on hyvä muistaa, etteivät myöskään yhteisöpalveluissa eteenpäin jaetut linkit päivity automaattisesti, jolloin SoMe-liikenne voidaan pahimmillaan menettää, jos ohjauksia ei tehdä.

Uuden sivuston avauksen yhteydessä

Edellä mainittujen uudelleenohjausten lisäksi, uuden sivuston julkaisun yhteydessä on myös suositeltavaa varmistaa, että sivustosi XML-sivukartta sisältää vain uuteen sivustoon liittyviä URL-osoitteita. Näin toimimalla voidaan osiltaan varmistaa, että hakukoneet saavat käyttöönsä vain toimivia URL-osoitteita.

Sivuston avauksen yhteydessä kannattaa myös tehdä pikainen tarkastus sivustolla oleviin linkkeihin (esim. päävalikko ja sisällöstä mahdollisesti löytyvät linkit). Varmista, että kaikissa linkeissä näkyy yrityksesi oma verkkotunnus. Monesti sivustojen tekijät rakentavat uuden sivuston ulkoiselle palvelimelle (toiseen verkkotunnukseen) testikäyttöä varten, ja työn valmistuttua sivusto siirretään yrityksesi omaan verkkotunnukseen. Mikäli sivustollasi olevissa linkeissä näkyy viitteitä ulkoiseen verkkotunnukseen (testipalvelimeen), päätyy myös hakukoneen robotti kyseiseen verkkotunnukseen. Tästä syystä pikainen silmäys sivustolla oleviin linkkeihin voi säästää sivustosi näkyvyyden.

Muutama viikko sivuston julkaisun jälkeen

Mikäli käytössäsi on Google Search Console -työkalu, kannattaa kyseisen työkalun raportoimat virhetilanteet käydä läpi viimeistään muutama viikko uuden sivuston julkaisun jälkeen – kun työkalun raportit ovat päivittyneet uuden sivuston mukaisiksi. Jos virhetilanteita käsitteleviin raportteihin on sivustouudistuksen jälkeen ilmestynyt useita ilmoituksia 404-virheistä, kannattaa Search Consolen raportoimat virheelliset URL-osoitteet uudelleenohjata toimiville alasivuille. Näin toimimalla varmistetaan, etteivät hakukoneet pyri toistuvasti kutsumaan esimerkiksi poistettujen sivujen URL-osoitteita.


Uusimmat blogiartikkelimme

×